mandag 17. mars 2008

Hverdagsliv og matprat

Lørdag, 8. mars 2008
Dagene her i Malawi virker å bli kortere og kortere. I begynnelsen av oppholdet, og spesielt i de første ukene i Zomba, føltes det som om dagene var endeløse. Vi hadde hele dager å ta av, og vi rakk å gjøre alt vi hadde bestemt oss for. I det siste føler jeg ikke at jeg rekker gjøre noen ting, og må prioritere det ene foran det andre. Bloggskrivingen har, som eksempel, kommet sist i prioriteringsrekken den siste tiden.

Dagen i dag har også føltes som en noe travel dag. Jeg sto opp rundt 6.30, og begynte å koke opp vann for å vaske undertøy og to håndklær. En gang i uka har vi ansatt ei dame for å vaske klær for oss. Ikke fordi vi ikke greier det selv, men fordi det er noe som krever mye tid og energi, og ikke minst fordi vi på denne måten bidrar til å gi arbeid og lønn til ei som sårt trenger det. Uansett mengde med klær, betaler vi knappe 20 kroner dagen (til sammen!) – et prisforslag gitt av henne. Men hun har ikke tilgang på varmt vann når hun vasker, så undertøy, handklær og sengetøy er greit å gjøre selv. Fint med ”kvalitetssikret” vasking av disse.

Vi spiste frokost sent i dag, tror klokka var nesten halv ni. Hver morgen spiser vi havregrøt med rosiner til frokost. Jeg ble overlykkelig da vi første dagen i Zomba fant havregryn som fast inventar i butikkhyllene. Det er en veldig fin start på dagen, spesielt siden grovt brød eller grovt mel ikke ser ut til å eksistere. Det finnes brunt brød, men dette kan nok på ingen måte kalles grovt. Kostholdet går stort sett i havregrøt, ristet brunt brød (bedre enn loff!), frukt (banan så det rekker!) og middag med utgangspunkt i hva vi måtte finne av ingredienser. Markedet her i Zomba selger utrolig mye fin og fersk frukt og grønnsaker. Hanna har lagd mexicansk mat til oss to ganger – utrolig godt. Ellers har Torill vist seg å være en fantastisk potetmoslager, og Sanna er den store pizzakokken. Selv har jeg fått rollen som pannekakerøremester. Tror aldri jeg har spist så mye pannekake før som det jeg har gjort her (Katrine, du ha nok likt deig her ;), men det er utrolig godt, med sukker og sitron på før den rulles sammen. Kan også anbefale tilbehør som: stekt banan, yoghurt, bringebærsyltetøy og appelsin.

Så mens vi snakker om mat, har det seg slik at vi har invitert en av lærerne ved Mulunguzi Secondary School – en skole vi har jevnlig kontakt med – hit til oss for å lage malawisk mat. Han er på vår alder, og har matlaging som sin store hobby. Han er ikke av de mest pratsomme, men vi håper at han er desto bedre til å lage mat. Ser frem mot en spennende kveld. På menyen står: Soppsuppe som forrett, marinert kylling med ovnsstekte poteter og sopp til hovedrett, og ovnsbakt eple med kanel til dessert. Ser frem mot en ”kulinarisk aften”.

Ingen kommentarer: